معرفی انواع کشتی های باربری و حمل و نقل + بزرگترین کشتی باربری جهان

دسته بندی:

براساس آمارهای سازمان کشتی‌رانی بین‌المللی در سال ۲۰۲۴ حدود ۹۰ درصد از تجارت دنیا با کشتی‌های بزرگ باربری انجام می‌شود و بیشتر از ۵۰۰۰۰۰ وسیله حمل‌ونقل دریایی در آب‌های آزاد در حال حرکت هستند. این وسایل باربری آبی به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که هر کدام برای جابه‌جایی نوع خاصی از بارها طراحی شده‌اند؛ از کشتی‌های کانتینری که برای حمل محموله‌های خشک مناسب‌ هستند، تا وسایل نقلیه دریایی یخچال‌دار که مواد غذایی فاسدشدنی را جابه‌جا می‌کنند. در این مقاله، با انواع کشتی باربری آشنا می‌شوید و در نهایت پیشرفته‌ترین غول‌های دریایی را به شما معرفی می‌کنیم. 

آشنایی با انواع کشتی باری در مجله بیمه آسماری

معرفی انواع کشتی های حمل‌ونقل و تجاری

کشتی‌های باربری به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند و هر یک برای نوع خاصی از بار طراحی شده‌اند؛ از جمله این وسایل حمل‌ونقل دریایی می‌توان به کشتی‌های کانتینری، یخچال‌دار، فله‌بر، رو_رو، چندمنظوره، تانکری، نفتکش و حمل گاز اشاره کرد. قشم، چابهار و ارس در لیست مناطق آزاد تجاری ایران، محل توقف و بارگیری هر یک از این کشتی‌ها هستند. در ادامه درباره هریک از این وسایل حمل‌ونقل دریایی، توضیحی دقیق به شما می‌دهیم.

کشتی‌های باربری کانتینری برای حمل محموله‌های خشک

کشتی‌های کانتینری (Container Vessels) برای جابه‌جایی کانتینرهای ۲۰ و ۴۰ فوتی (۶ تا ۱۲ متر) طراحی شده‌اند و برای حمل محموله‌های خشک بسیار مناسب هستند. ظرفیت آن‌ها بین ۱۵ تا ۲۵ هزار تیو (واحد سنجش ظرفیت بار کشتی‌) است. با این ظرفیت بالا، این کشتی‌ها حجم عظیمی از کالاها را در یک سفر دریایی حمل کنند. همچنین، آن‌ها معمولاً مجهز به جرثقیل‌هایی بزرگ برای بارگیری و تخلیه محموله‌ها هستند. کشتی‌های کانتینری تحت پوشش بیمه دریایی قرار می‌گیرند. این بیمه هزینه حوادث احتمالی وسیله حمل دریایی و محموله‌ها را برعهده می‌گیرد.

کشتی های کانتینری مناسب حمل بارهای خشک

کشتی‌های یخچال‌دار؛ مناسب حمل مواد غذایی فاسدشدنی

کشتی‌های یخچال‌دار (Reefer Vessel) به‌طورویژه برای حمل محموله‌های فاسدشدنی طراحی شده‌اند. جابه‌جایی کالا از طریق دریا زمان‌بر است؛ بااین‌حال وسایل حمل‌ونقل دریایی یخچال‌دار با داشتن سیستم‌های پیشرفته کنترل دما، مشکل تجارت مواد غذایی را حل کرده‌اند. با این وسایل می‌توان به‌راحتی لبنیات، گوشت و ماهی را بین کشورها جابه‌جا کرد.

یکی از جنبه‌های مهم در حمل‌ونقل با کشتی‌های یخچال‌دار، استفاده از بیمه باربری است. آیا می‌دانید بیمه باربری چیست؟ این بیمه، هزینه‌های مربوط به خسارت‌های احتمالی را پوشش می‌دهد. بیمه باری در کشتی‌های یخچال‌دار درصورت خرید کلوزهای پوشش‌دهنده، خرابی سیستم‌های خنک‌کننده، تغییر ناگهانی دما و سایر مشکل‌های مرتبط با نگهداری محصولات فاسدشدنی را تحت پوشش قرار می‌دهند.

انواع کشتی یخچال دار برای انتقال مواد غذایی

کشتی‌های باری فله‌بر برای جابه‌جایی محموله‌هایی با حجم بالا

کشتی‌های فله‌بر (Bulk Carriers) از مهم‌ترین وسایل حمل و نقل دریایی برای جابه‌جایی مواد خشک و فله‌ای مانند سیمان، غلات، زغال‌سنگ و مواد معدنی بین کشورها هستند. این کشتی‌ها به تجهیزات خاصی مانند جرثقیل‌های قاشقی و سیستم‌های نوار نقاله مجهز شده‌اند تا فرآیند بارگیری و تخلیه محموله‌ها به‌سرعت و به‌صورت کارآمد انجام شود.

با‌توجه‌به اهمیت بالای حجم محموله‌ها و خطرات ناشی از حمل‌ونقل دریایی، داشتن بیمه ترانزیت از ضرورت‌های حیاتی در این حوزه است. بیمه ترانزیت در حمل‌و‌نقل فله‌ای نه‌تنها از آسیب‌های فیزیکی به کالاها مانند شکستن، رطوبت یا دزدی محافظت می‌کند، بلکه پوششی برای تأخیرات و خسارات ناشی از حوادث غیرمنتظره مانند طوفان یا مشکلات فنی نیز ارائه می‌دهد. این بیمه به ویژه در حمل مواد حساس مانند غلات یا مواد شیمیایی که ممکن است در صورت آسیب‌دیدگی خسارات بزرگی ایجاد کنند، بسیار مهم است

حمل بارهای حجیم با کشتی باربری دریایی فله بر

کشتی بریک بالک؛ مناسب حمل محموله‌های بسته‌بندی‌شده

کشتی‌های بریک بالک (Breakbulk Vessel) نوعی از کشتی‌های باری فله‌بر هستند که برای حمل محموله‌های بسته‌بندی‌شده یا غیرکانتینری طراحی شده‌اند. برخلاف کشتی‌های فله‌بر که محموله‌ها به‌صورت فله و بدون بسته‌بندی بارگیری می‌شوند، در کشتی‌های بریک بالک هر نوع کالا به‌صورت جداگانه و در قالب بسته‌ها یا پالت‌های خاص خود بارگیری و تخلیه می‌شود. این کشتی‌ها معمولاً برای حمل مواد خام مانند چوب، الوار، مواد شیمیایی، سیمان و دیگر کالاهای صنعتی استفاده می‌شوند.

کشتی‌های رو_رو؛ مناسب حمل همه وسایل چرخ‌دار

کشتی‌های رو_رو (مخفف Roll on/Roll off) هر جسم چرخ‌دار مانند اتومبیل را بین کشورهای مختلف جابه‌جا می‌کنند. این وسایل حمل بار دریایی، قادر به تحمل وزن زیاد ماشین‌های سنگین مانند تریلی و کامیون هستند. به دلیل داشتن رمپ و سکوهای ویژه، فرایند بارگیری و تخلیه محموله‌ها در این وسایل حمل‌ونقل باری بسیار آسان است.

کشتی‌های PCC (ویژه حمل خودروهای سواری) و PCTC (مخصوص جابه‌جایی ماشین‌آلات سنگین، کامیون‌ها، بیل‌های مکانیکی و ماشین‌آلات کشاورزی) از انواع کشتی‌های رو_رو هستند. برای تجار و شرکت‌های فعال در تجارت دریایی، تمدید کارت بازرگانی اهمیت ویژه‌ای دارد. فقط با داشتن کارت بازرگانی معتبر، تجار امکان استفاده از خدمات حمل دریایی را دارند.

تجارت وسایل نقلیه با کشتی های باری رو_رو

کشتی‌های چندمنظوره مخصوص حمل بار به مکان‌هایی بدون تجهیزات کافی

کشتی‌های چندمنظوره (Multi-purpose Vessels) به دلیل توانایی جابه‌جایی انواع مختلف محموله‌ها یکی از پرکاربردترین وسایل نقلیه باری در حمل‌ونقل دریایی هستند. این کشتی‌ها محموله‌هایی گوناگون مانند مایعات، جامدات و بارهای فله‌ای را حمل می‌کنند. وجود کانتینرهای متعدد در آن‌ها، امکان بارگیری و تفکیک انواع مختلف محموله‌ها را فراهم می‌کند؛ این موضوع باعث می‌شود که کشتی‌های چندمنظوره برای حمل بار به مکان‌هایی که تجهیزات کافی برای بارگیری و تخلیه ندارند، بسیار مناسب باشند.

برای شناخت جوانب قانونی و مالی حمل بار از طریق دریا، تجار باید بدانند اینکوترمز چیست. اینکوترمز مجموعه‌ای از قوانین بین‌المللی تنظیم‌شده توسط اتاق بازرگانی بین‌المللی است و مسئولیت‌ها و تعهدات فروشندگان و خریداران را در معامله‌هایی تجاری تعیین می‌کند.

کشتی‌های تانکری برای جابه‌جایی محموله‌های مایع و گاز

کشتی‌های تانکری (Tanker Vessel) با داشتن تانکرهایی بزرگ، به‌طورخاص برای جابه‌جایی محموله‌های مایع و گاز به‌صورت فله‌ای طراحی شده‌اند؛ نفت خام، گاز مایع صنعتی (LPG)، گاز مایع خانگی (LNG) و مواد شیمیایی از جمله محموله‌هایی هستند که با این وسایل باربری دریایی جابه‌جا می‌شوند. این کشتی‌ها با داشتن تجهیزات و فناوری‌های پیشرفته از نشت مواد شیمیایی به دریا جلوگیری می‌کنند.

کشتی تانکری مناسب حمل محموله های مایع و گاز

آشنایی با تعدادی از بزرگ‌ترین کشتی‌های باربری جهان

براساس آخرین آماری که تا سال ۲۰۲۳ اعلام شده است، از نظر ظرفیت حمل بار (با مقیاس TEU) کشتی‌های زیر بزرگ‌ترین وسایل حمل‌ونقل دریایی هستند:

  • کشتی MSC Irina: این وسیله حمل‌ونقل دریایی با طول ۳۹۹.۹ متر و ظرفیت ۲۴,۳۴۶ تیو، در مارس ۲۰۲۳ به‌عنوان بزرگ‌ترین کشتی باری جهان شروع به‌کار کرد. این کشتی لیبریایی توسط گروه کشتی‌سازی جیانگ سو یانگزیجیانگ چین ساخته شده است و با طراحی کم‌مصرف خود، تأثیر منفی زیست‌محیطی را به حداقل می‌رساند.
  • کشتی MSC Loreto: این کشتی که به‌عنوان خواهر MSC Irina شناخته می‌شود، در سال ۲۰۲۳ با همان ظرفیت ۲۴,۳۴۶ تیو توسط شرکت جیانگ سو یانگزیجیانگ ساخته شد. این کشتی لیبریایی نیز با امکاناتی مانند ملخ‌های بزرگ و اسکرابرهای هیبریدی، مصرف سوخت و انتشار کربن را کاهش می‌دهد.
  • کشتی MSC Michel Cappellini: این وسیله حمل‌ونقل دریایی با طول ۴۰۰ متر و ظرفیت ۲۴,۳۴۶ تیو، یکی دیگر از کشتی‌های بزرگ ساخته‌شده توسط شرکت MSC است. این کشتی که به نام مدیرعامل سابق MSC نامگذاری شده است، توانایی حمل مقادیر زیادی از محموله‌ها را دارد.
  • کشتی OOCL اسپانیایی: این وسیله حمل‌ونقل دریایی اولین کشتی از خط کشتیرانی Orient Overseas است که ظرفیت آن از ۲۴,۱۸۸ تیو فراتر رفته است. این کشتی غول‌پیکر ۳۹۹.۹ متری که در مارس ۲۰۲۳ به آب انداخته شد، با فناوری‌های هوشمند خود به کاهش مصرف سوخت و افزایش ایمنی کمک می‌کند.
  • کشتی ONE Innovation: این وسیله حمل‌ونقل دریایی یکی از کشتی‌های برجسته شرکت Ocean Network Express (ONE) است. این کشتی با ظرفیت ۲۴,۱۳۶ تیو و طول ۴۰۰ متر، در سال ۲۰۲۳ توسط شرکت ژاپنی میتسوبیشی ساخته شد. با عرض ۶۱.۵ متر و عمق ۱۶.۵ متر، کشتی ONE Innovation به‌ دلیل رعایت بالاترین استانداردهای حمل‌ونقل موردتوجه قرار گرفته است.
  • کشتی The Ever Ace: این وسیله حمل‌ونقل دریایی، با عمق ۶۱.۵ متر و ظرفیت ۲۳.۹۹۲ تیو بزرگترین کشتی باربری جهان است. The Ever Ace یکی از ۱۲ کشتی باری برنامه‌ریزی‌شده توسط شرکت Evergreen Marine است و اولین بار در سال ۲۰۲۱ شروع به کار کرد.
  • کشتی HMM Algeciras: این کشتی باری با ظرفیت ۲۳.۹۶۴ تیو در رتبه دوم بزرگترین کشتی باربری دنیا قرار می‌گیرد و فقط ۱۲ کانتینر کمتر از The Ever Ace دارد. HMM Algeciras بین آسیای شرقی و اروپا حرکت می‌کند و ۴۰۰ متر طول و ۳۳ متر عمق دارد.
  •  کشتی HMM Oslo: این وسیله حمل‌ونقل دریایی توسط شرکت صنایع سنگین سامسونگ در ۴۰۰ متر طول، ۶۱ متر عرض و ۲۳.۷۵۶ تیو ظرفیت ساخته شده است.
  • کشتی MSC Gulsun: این کشتی باری اولین موردی بود که توانست ۲۴ ردیف کانتینر را هم‌زمان حمل کند. MSC Gulsun ظرفیت ۲۳.۷۵۶، طول ۴۰۰ متر و عمق ۶۲ دارد.
  • کشتی MSC Mina: این کشتی درواقع خواهر MSC Gulsun محسوب می‌شود و با ظرفیت ۲۳.۶۵۶ تیو، طول ۴۰۰ متر و عمق ۶۲ متر توسط شرکت دوو ساخته شده است.
  • کشتی CMA CGM Jacques Saadé: این وسیله حمل‌ونقل دریایی زیر نظر کشور فرانسه است و اولین و بزرگترین کشتی باربری جهان با توانایی حمل گاز طبیعی مایع (LPG) محسوب می‌شود.

این غول‌های دریایی پیشرفته نقشی بسیار مهم در تجارت جهانی دارند و با ظرفیت‌های فوق‌العاده خود، امکان جابه‌جایی حجم بالایی از کالاها را فراهم می‌کنند.

کشتی The Ever Ace یکی از بزرگ ترین وسیله های حمل و نقل دریایی 

تجارت دریایی بدون دغدغه با استفاده از خدمات بیمه آسماری

هر یک از کشتی‌های باری با ویژگی‌های خاص خود، نقشی مهم در حمل‌ونقل دریایی و تجارت بین‌المللی دارند. از کشتی‌های کانتینری برای حمل محموله‌های خشک تا یخچال‌دار برای مواد غذایی فاسدشدنی، هر وسیله حمل دریایی، برای نوع خاصی از محموله‌ها طراحی شده‌ است. کشتی‌های فله‌بر بارهای حجیم را حمل می‌کنند، در‌حالی‌که کشتی‌های رو_رو برای جابه‌جایی وسایل چرخ‌دار طراحی شده‌اند.

غول‌های باری دریایی مانند MSC Irina با ظرفیت‌های عظیم خود، نقشی کلیدی در جابه‌جایی حجم بالای کالاها دارند. برای داشتن اطمینان‌خاطر هنگام حمل بارهای ارزشمند از طریق دریا، می‌توانید از خدمات بیمه دریایی آسماری کنید. بیمه آسماری، امکان خرید بیمه مسافرتی و دریایی را برای شما فراهم می‌کند؛ با پوشش‌های جامع و خدمات بی‌نظیر بیمه آسماری از سفرها و معامله‌های تجاری خود لذت ببرید.

خدمات الکترونیک

بیمه باربری

بیمه باربری

بیمه باربری آسماری خطرات و ریسک هایی که انواع بارهای...

بیمه بدنه شناور

بیمه بدنه شناور

بیمه‌های دریایی، از نخستین رشته‌های بیمه‌ای است که شرکت...

بیمه مسئولیت

بیمه مسئولیت

بیمه مسئولیت همان‌طور که از نامش پیداست، مسئولیت افراد در...

نظرات کاربران

-- بارگیری کد امنیتی --